Blogg

Tid att för ingenting

Jag har haft ett helt år ledigt. Ett sabbats år. Jag har läst, nätverkat, provat nya saker, analyserat mig själv, undervisat yoga, sett filmer och serier som jag annars inte skulle ha haft tid för. Jag har skrivit, och målat. Låtit mig själv slukas av saker.

Dagarna rinner snabbt förbi och jag är bra på att fylla dem med saker. Vissa dagar och veckor tycks fylla upp sig helt av sig själv. Och även om jag var ”ledig” så har jag under större delen av tiden ändå haft ett schema. För jag insåg ganska snabbt att jag mådde bäst och kände mig lyckligast när jag faktiskt fick lite saker gjorda, och höll mina sinnen fokuserade och igång.

Så fokus, aktivitet och struktur är viktigt för mig. Jag mår bra av det. Och tid för att verkligen göra det som jag har förutsatt mig. Att inte göra 100 saker samtidigt – och inte ta in fler intryck i det jag gör än vad som behövs. Under en vanlig arbetsdag hade jag alldeles för ofta möte som skar av min fokus tid. Trettio minuter här, och 15 min där. Det kan verka som om 30 min avbrott i mitten av ett två timmars pass inte borde vara något problem. Men det är det, för det stjälper mycket mer än så. Möten borde bara få lov att ligga: precis början av dagen, strax innan eller efter lunch. Kanske ett senare på eftermiddagen också. Eller kanske skulle man införa mötesdagar och arbetsdagar. Precis som det finns helgdagar och vardagar.

Tid för att göra, tänka och skapa är viktigt.

Men om det är något som jag verkligen vill komma ihåg ifrån detta året, så är det att tid för att inte göra något. Jag vill ha några timmar varje dygn som jag inte behöver rapportera till någon om vad jag gör. Några timmar jobbar jag, några sover jag, några äter och leker jag på och några timmar är bara mina – och jag behöver inte fylla dem för någons skull med en massa.

  • Det kan vara micro stunder – eller längre.
  • Det kan vara med en kopp te och ett levande ljus.
  • Det kan vara med en pensel i handen, utan mål för vad det ska bli.
  • Fritt skrivande – för att jag mår bra av det, helt mållöst och ostrukturerat.
  • Eller helt enkelt ingenting alls.

Det är så skönt inte göra något alls, och sedan vila!

Släpp dagen och sov gott

”Morgonens luft är som vattenbrus. Dagen har värmen att glädja sig åt. Kvällen har frid. Men bara natten har rymd. ”

/André Bjerke

Det finns fantastiska fördelar med att planera in ett yoga och meditationspass hemma på kvällen. Låt det bli den stund på dagen då du släpper greppet om allt det som har hänt, och alla tankar som susar runt i dig.

När jag tränar hemma är det skillnad från de mer energigivande passen som jag ofta får på en studio. Det blir mer på mina egna villkor. Jag lyssnar mer på min kropp och vad den verkar behöva just nu. Fokus blir inte på att bli mer vältränad – utan på att hitta frid och avslappning. Visst är det så att vissa dagar krävs ställningar som får mig att svettas och ett flöde där jag jobbar lite hårdare med musklerna. Men ofta blir det tystare och jag bjuder in mer mjukhet för varje andetag.

Läggdags

Det är inte bara små barn som mår bra av att ha en fast tid då de går och lägger sig till vardags. Det ger ett lugn och en rytm som kroppen vänjer sig vid och har i alla fall hjälpt mig till bättre sömn. Själv försöker jag varva ner en stund innan det är läggdags, betyder att jag slutar kolla socialamedier, texta med vänner och kopplar ner, och jag sträcker ut på mattan en stund.

Kvällsmys

För mig har hemmayoga på kvällen haft en effekt, som jag inte tänkte på ursprungligen. Eftersom jag tränar hemma en stund innan jag går och lägger mig, så får det mig att avstå från ”kvällsmys” sakerna som jag tog till innan. Det fungerar helt enkelt inte att jag sätter i mig en halvpåse chips, eller ta ett glas vin för att sedan kliva på mattan. Eftersom jag prioriterar min yoga – avstår jag självmant en massa andra saker. Det blir mer tända ljus och te helt enkelt.

Det gör att jag sover bättre och jämnare. Och jag vaknar mer utvilad.

Ha en kvällsserie som utgångspunkt

På kvällen passar en serie som är lugnande, med mer fokus på avslappning och meditation. Mer fokus på framåtfällningar, och återhämtande övningar än på kraftfulla. Skapa en paus, där det inte finns så många måsten. Jobba med den mentala biten, och andas ut det ifrån dagen.

En enkel morgonserie

Starta dagen med mjukhet, respekt för dig själv och på ett sätt som öppnar upp inför dagen. Gör inga snabba, stressande rörelser. Se till att du har tid och att du inte känner stress, även om det pågår andra morgonaktiviteter omkring dig.

En stressfri start innebär att du vet hur mycket tid något tar och hur mycket tid du har. En yoga serie behöver inte ta en och en halv timme, som en pass på en studio ofta är. Hemma är min yoga ofta bara 15-20 minuter, ibland ännu kortare. När du har kortare tid, gör du färre ställningar, lämnar tid för avslappning, istället för att öka farten.

Mjuka upp kroppen

Börja med att lyssna på ditt eget andetag och scanna din kropp. Knyt an till ditt andetag i barnets position. Låt sittbenen sjunka mot fötterna hel av sig själva och andetaget expandera din rygg. Flytta dig sedan genom katt och ko på alla fyra och vidare upp till en hund. Sträck ut i stående ställningar som högt utfall, eller triangeln.

047C5ABC-449E-43CD-AF11-7070AE213ECD

Bakåtböjningar

För att öka din energi och öppna upp bröstkorgen med de spänningar som samlas där vid ett skrivbordsarbete är det skönt att göra bakåtböjningar som kobran, sfinxen eller olika variationer av dhanurasana.

FFD11E11-433B-4CB3-BF31-7066ECBDAC0A

Lägg fokus på din grund

Lägg extra fokus på din grund, det som rör på mattan. Förankra dig neråt, så att du med mjukhet kan sträcka dig uppåt. Du sträcker från en stabil grund med respekt för din kropp med ledord som ickevåld och omvårdnad. Ett hälsosamt förhållningssätt till dig själv och din kropp startar igen varje dag, varje morgon.

8C5992D2-2DD7-46CF-A75A-98CEE66B4819

Ansträngning och release

När det gäller yoga söker vi oss till olika former – dels för att vi har olika förutsättning, eller att vi söker olika effekt av det. Vissa älskar de fysiskt ansträngande formerna och vill bli utmanade av läraren under ett pass – medan andra söker mer avslappnande och inåtvända former, där den mentala ansträngningen kanske ligger mer i det meditativa och kognitiv release.

Och även på ett och samma pass kommer alla att ha olika förutsättningar och önskemål. Vissa av oss vill få hjälp att pusha sig själv med att hålla ut lite längre, gå lite djupare och behöver utmaningar och instruktioner att ta oss dit. Andra behöver egentligen inte någon annans hjälp att anstränga sig, utan har en tävlingsinstinkt som kickar igång vid minsta trigger, som riskerar att de kommer att överanstränga sig.

Vad vi oftast har gemensamt är att vi har nytta av att hitta en balans, ett mellanläge. Detta gäller både på yogamattan och i övriga livet. Ett läge där det inte bara handlar och anspänning eller avslappning. Där vi kan se och uppleva skillnaden mellan ansträngning och release. Den innebär en ansträning att dyka upp för en utmaning, kraftsamla inför den. Men om du fortsätter att bara pusha när alla förutsättningarna är på plats kan det gå i lås. I stället behöver du släppa och låta det hända genom att skapa en viss mjukhet i dig själv.

Så, när du hittar en stabil grund i en ställning, och aktiverat den kraft det tar för att hålla den, dragit samman de muskler som hjälper dig att hålla uppe den. Checka in med dig själv om du har en bra balans, har bra linjering så att du kan stå eller sitta stadigt från din grund.

Öppna upp dig själv
Låt det ske
Känn andetagen ske
Allt du behövde göra för att ta dig hit
har du redan gjort
Det är bara att släppa efter
Mjukna

Du är nog