Drama gör de verkliga problemen svåra att se

I team, mellan team eller, mellan individer på en arbetsplats, precis som i livet uppstår plötsligt dramatik, och konflikter. Vi stiger in på ett möte som vi tänkte skulle vara rutin. En diskussion och överenskommelse och sedan skulle vi gå vidare. Men plötsligt händer något. Röster höjs, anklagelser flyger genom rummet, frustration släpps loss. 

Drama, bråk, nervositet, makt, inflytande och ovilja att fatta beslut eller vanmakten av att inte ha tillräcklig information för att fatta beslut. Frustration från gamla felaktiga beslut. Oviljan att ändra något som har tagit månader att sätta samman, för att någon annan tycker annorlunda. Det finns så mycket som som kan få det att plötsligt bubbla över.

Jag skulle vilja påstå att i de flesta organisationer finns det små friktioner och problem som ”alla” vet om, men som ledningen inte ser. Något som ”alla” ser, men ingen pratar om och försöker lösa. 

Men väldigt ofta när drama uppstår så är det något annat som finns in under. Något som inte kommer upp till ytan. Antingen för att vi inte är villiga att verkligen se, eller att andra inte verkligen berättar. Det filtreras bort på vägen för att vi inte vill trampa på någons tår. 

När dramat är där intalar vi oss att vi inte såg det komma, eller åtminstone hoppades vi kunna undvika det. Och plötsligt som från ingenstans trampar någon på minan och det exploderar. 

Sedan ska vi fixa problemet och lösa den plötsliga konflikten. Men mitt i hettan missar vi det underliggande. Vi kanske tystar konflikten, utan att faktiskt lösa problemet. 

Det är ok med starka känslor i en arbetssituation. Starkt åtskilda åsikter och synsätt kan skapa en stor dynamik. Som konflikträdd behöver jag ibland påminna mig om att det är ok, till och med bra att stanna i hettan. Att låta det storma för att sedan gå på djupet och blotta de underliggande problemen. Att ha den där nödvändiga om än obekväma konversationen.

För en sak är jag helt säker på. ”Alla” ser inte ”allt” hela tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s