Om att bygga förtroende

To trust is choosing to make something that is important to me vulnerable to the actions of someone else.

Vissa relationer blir lite djupare än andra. Något händer och en slags magi som gör att båda partnerna vet var vi har varandra, att vi kan räkna med varandra. Vi litar på varandra.

Jag vet inte hur magin uppstår. Jag vet bara att jag har fått uppleva den flera gånger, både privat och yrkesmässigt. Varje gång har jag varit otroligt tacksam för det.

Vad är det som gör att vi litar på varandra? Hur uppstår det?

Jag skulle vilja påstå att det inte handlar om mängder av små händelser, kedjor av interaktioner kring saker som är viktiga för dig, där varje steg på vägen mot förtroende är kantad av olika ömsesidiga men osjälviska handlingar av vänskap och vänlighet.

Kontinuerligt och osjälviskt.

Just att det är osjälviska handlingar tror jag är en av nycklarna. För vi vet nog alla vilken dålig eftersmak det får när någon påminner om alla saker de har gjort för en när de ber om en ”gentjänst”. Visst är det så att tjänster och gentjänster existerar, men jag vill inte att någon hjälper mig, endast för att de sedan ska kunna kalla in en gentjänst.

Det finns också ett element av tid involverat. Att bygga upp ett verkligt förtroende kan ta tid. För varje gång vi gör något som är viktigt för oss själv sårbart för någon annans handlingar, och det tas emot på ett vänskapligt och kärleksfullt sätt byggs förtroendet upp. Det behöver inte vara stora saker, det kan vara att någon hör av sig i en svår stund, eller finns där för att dela vår glädje.

Som jag sa har jag inte alltid varit medveten om hur magin uppstått i mitt liv, kanske är det just därför den känns så magisk när den plötsligt har funnits där.

Jag  tror att det har haft att göra med just ömsesidighet, respekt för tydliga gränser och vikten av små osjälviska handlingar, och att kontinuerligt finnas där när det är som viktigast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s