Tid att för ingenting

Jag har haft ett helt år ledigt. Ett sabbats år. Jag har läst, nätverkat, provat nya saker, analyserat mig själv, undervisat yoga, sett filmer och serier som jag annars inte skulle ha haft tid för. Jag har skrivit, och målat. Låtit mig själv slukas av saker.

Dagarna rinner snabbt förbi och jag är bra på att fylla dem med saker. Vissa dagar och veckor tycks fylla upp sig helt av sig själv. Och även om jag var ”ledig” så har jag under större delen av tiden ändå haft ett schema. För jag insåg ganska snabbt att jag mådde bäst och kände mig lyckligast när jag faktiskt fick lite saker gjorda, och höll mina sinnen fokuserade och igång.

Så fokus, aktivitet och struktur är viktigt för mig. Jag mår bra av det. Och tid för att verkligen göra det som jag har förutsatt mig. Att inte göra 100 saker samtidigt – och inte ta in fler intryck i det jag gör än vad som behövs. Under en vanlig arbetsdag hade jag alldeles för ofta möte som skar av min fokus tid. Trettio minuter här, och 15 min där. Det kan verka som om 30 min avbrott i mitten av ett två timmars pass inte borde vara något problem. Men det är det, för det stjälper mycket mer än så. Möten borde bara få lov att ligga: precis början av dagen, strax innan eller efter lunch. Kanske ett senare på eftermiddagen också. Eller kanske skulle man införa mötesdagar och arbetsdagar. Precis som det finns helgdagar och vardagar.

Tid för att göra, tänka och skapa är viktigt.

Men om det är något som jag verkligen vill komma ihåg ifrån detta året, så är det att tid för att inte göra något. Jag vill ha några timmar varje dygn som jag inte behöver rapportera till någon om vad jag gör. Några timmar jobbar jag, några sover jag, några äter och leker jag på och några timmar är bara mina – och jag behöver inte fylla dem för någons skull med en massa.

  • Det kan vara micro stunder – eller längre.
  • Det kan vara med en kopp te och ett levande ljus.
  • Det kan vara med en pensel i handen, utan mål för vad det ska bli.
  • Fritt skrivande – för att jag mår bra av det, helt mållöst och ostrukturerat.
  • Eller helt enkelt ingenting alls.

Det är så skönt inte göra något alls, och sedan vila!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s