Fem råd för att yoga hemma

I sommar har jag haft förmånen att undervisa yoga ute, på ett tak. Flera fantastiska morgnar där blicken har fått vandra över havet och trätopparna. Men hur kan jag återskapa och hålla kvar känslan? Nu när vardagen har kommit och dagarna igen börjar bli kortare.

Hitta din plats

Vi är säkert många som önskar att vi kunde ha ett rum inne eller ute som var vår yoga shala eller ett meditationsrum, men det är inte möjligt för de flesta. För att skapa en vana är det bra att börja med var du ska träna. Det  kommer att underlätta för dig, om du inte behöver flytta en massa möbler varje dag. Du behöver lite utrymmer för mattan och lite runt – för att kunna ta ut dina rörelser helt.

Jag har valt att ha en del av mitt vardagsrum där jag alltid kan rulla ut min yogamatta och faktiskt får plats med en kompis. Här har jag också en hylla med mina block, band och mina meditationskuddar.

Tidigare tränade jag alltid i hallen, men där tenderar att finnas högar med skor, och skol- och träningsväskor. Alla hem är olika, så hitta ditt utrymme.

Hitta din tid

Det finns en tradition i att stiga upp i gryningen och att meditera och att göra yoga när luften är kallare med en högre densitet och varje liter innehåller som mest syre. Jag är lite osäker på hur sant det är i vårt kallare klimat. Men att samla sig på morgonen, och göra sin meditation och träning, är ett skönt sätt att börja dagen.

Men det är inte alla som är morgonyogisar. Du kan lika gärna vara någon som mår bäst av att få en lunchpaus med meditation och ställningar. Eller så kanske du mest behöver det för att stressa ner och rensa ut inför natten på kvällen.

Hitta din frekvens

Hur ofta vill du göra yoga? En gång om dagen? Om du tittar på instagram på taggen, som svenska yoga girl skapat, #yogaeverydamnday så verkar det vara många som har den ambitionen. Men du kanske vill börja med lite mindre. Poängen med en hemmapraktik är att den är din.

Mitt råd är dock att hellre göra lite och ofta, än mycket och en gång i veckan. I längden kommer frekvensen och vanan att vinna och dina leder och muskler kommer att tacka dig.

Hitta en enkel serie som du gör

Yoga dvd, videotjänster eller youtube är fantastiskt. Hit kan du vända dig om du vill få ny inspiration och bli instruerad. Det finns en helt uppsjö och du kan hitta något som passar i stil, längd utförande.

För mig har dock hemma praktik verkligen sjunkit in när jag har haft mina egna serier som jag gör, som jag kan. En godmorgon serie med fokus på att mjuka upp och öppna inför dagen. En som är mer för att slappna av och släppa för dagen. Jag instruerar mig själv genom serien, gör det i min egen takt och låter det ta tid när det behövs. Två grund serier som jag varierar lite – varje dag är unik.

Se det som en ny kul vana

Om du har ambitionen av att yoga varje dag, så behöver din frekvens vara att ställa dig på din utrullade matta varje dag och gör göra lite yoga. Det är faktiskt så enkelt. Men du kanske inte måste köra en och en halvtimme dagligen. Din ambitionsnivå kanske kan vara att du ska stå 5 min på mattan om dagen.

Och om du inte lyckas hålla det du tänkte, så är det bara att börja om. Att kunna ha en attityd där du inte tar det så allvarligt om du tappar bort dig, utan att du alltid kan starta om – så blir det inte lika farligt att missa. Det är viktigare att du lägger din kraft på att komma tillbaka.  Själv brukar jag räkna med att det tar mig minst 7 gånger för varje gång jag börjar igen innan det känns som en vana och innan det börjar ge någon effekt. Andra säger att en vana tar 21 dagar att träna in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s