Det som inte dödar gör dig starkare?

”What doesn’t kill you makes you stronger – or at least this is what they usually tell you. I’d say – it is what is trying to kill you that makes you angry and bitter, that makes you choose the path or violence and revenge. It is the things that brings love into your life and that makes you feel safe that will in the end make you stronger. Those are the things that makes you go the extra mile, that makes you do things, that in the end makes you stronger.

When death is coming into your life and threatening you and your loved ones – it isn’t the entrance or exit of death that makes you stronger – it is how the forces gather to protect and support that give strength.” //Sons of anarchy

Vi säger ofta att det som inte dödar dig gör dig starkare. Det är fel. Det är kärlek och vänskap som gör dig stark. Det gäller bara något så dramatiskt att någon eller något verkligen försöker döda dig. Det handlar om andra negativa händelser också.

Jag skulle vilja påstå att de som skrev manuset till Sons of anarchy hade rätt. Det är de positiva krafterna som gör dig stark. Inte de negativa.

Att vara stark är att våga. För att ta risker, att vara sårbar och gå utanför den invanda gränsen. För det krävs en trygghet. Och för att ha den tryggheten,  behöver du tror på att du kommer att kunna resa dig upp igen om du skulle trilla. Och den styrkan kommer inte bara ifrån att ha trillat många gånger. Det är inte fallet, eller det som fick dig att falla, som gjorde dig starkare. Det är att du reste dig upp. Och det som hjälpte dig hitta styrkan, den omtanke och kärlek som din omvärld visar dig när du är nere.

Alla de gånger som gick riktigt fel i ditt liv, de lärde dig säkert en hel del saker. Men allt du lärde dig var inte bra, en hel del har gjort dig rädd och försiktig. Du vill inte gå på samma mina en gång till. Det gör dig bitter, arg och anklagande.

När jag var yngre trodde jag inte att jag kunde se det lika tydligt. Kanske var det för att jag tog det mer för givet. Som äldre behöver jag skala av lager på lager av murar och rädslor som jag har samlat på mig under åren. Ta bort allt det som inte tjänar mig längre.

Så jag sluter mina ögon.
Sjunker in i min kropp.
Andas in.
Andas ut.
Skickar tacksamhet till de som bara finns.

Skickar kärlek till de som sluter upp kring mig.
För all kärlek och omtanke jag är omgiven av.
Tacksam att jag fortfarande är sårbar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s